Реклама

Начало > Справочник > Читалища > #105

Общински Младежки Дом

 • Е-майл: [email protected]
 • Телефон: +359 76 60 00 91
 • Skype:
 • Сайт: http://obmdpernik.com
 • Добавено на: 29.10.2009
 • Видяно: 1088 пътиСградата на Общински Младежки дом е построена през втората половина на 60-те години и началото на 70-те на миналия век.

От създаването си младежкият дом е функционирал като център за идейно-възпитателна работа с учаща и работническа младеж. Обществено-политическите промени в края на 80 те години на миналия век налагат промени и в целите и дейността на младежкия дом. Демократизирането на обществено политическата система налага промени и в развитието и приоритетите в дейността на младежкия дом. Общински Младежки дом се превръща в място, където подрастващите и младежта на град Перник се срещат с образци на изкуството, творци, в място където се откриват и развиват различни таланти.

Дейности
Разнообразието от нови форми на дейност върна голяма част от младите хора в залите на Общински Младежки дом - гр. Перник. През месец февруари се наложи със своята популярност сред тийнейджърите на града отбелязването на деня на влюбените - "Купидон" - купон за влюбени.
Великденските празници "Люлка по Цветница" се провеждат на откритата сцена пред Дома.
През май се провежда хепънинг на пернишките училища, който се превръща в празник на творчеството и красотата, в който по артистичен начин училищата представят професиите и специалностите, по които се подготвят техните ученици. Паралелно с него се провежда и Панорама на пернишките училища.
Формата открита сцена се конкретизира с многобройни издания на шоуто "Танцова магия" и няколкодневни изяви, предшестващи Деня на града.
Традиционен е и първоюнския общоградски празник, който организира Дома, съвместно със Общината.
През месец декември Перник и Общински Младежки Дом са домакини на Национален фестивал по танцово шоу и хип-хоп "Предколедна танцова фиеста".
Основен партньор в целогодишната дейност на Дома са пернишките училища, с които се организират и провеждат множество тържества и патронни празници.
Сравнително ново за Общински Младежки Дом е това, че в едно от фоайетата се обособи пространство, което функционира като художествена галерия.
Разширяването и обогатяването на дейността на Общински младежки дом ще бъде също така насочена в посока на популяризирането - изработване на рекламни материали, клипове на певческа фолклорна формация "Български ритми" и др.


Клубове

Школа по изобразително изкуство

Школата по изобразително изкуство "Слънце" е създаден през 2002 г. Неин ръководител е Йоана Николова. Малките художници участват в национални и международни детски конкурси. Имат много златни медали, награди и отличия.
Школата има самостоятелни изложби в художествената галерия на ОБМД.
На конкурса на тема "Аз рисувам Перник" три деца от школата бяха наградени.
Школата по изобразително изкуство усъвършенства естетическия критерий на младите художници и поддържа стремежа им към красота и творчество.
Школата по изобразително изкуство допълни своята колекция от награди със златен медал от международен конкурс за детски рисунки в Египет за Йоана Кирилова. Школата взе второ място в националния конкурс за кукерски маски в град Българе - Бургаско и две поощрителни награди от първи национален фестивал "Белият щъркел" в село Мрамор - Софийско.

Награди: • 2003 година   - бронзов  диплом  за  цялата школа от Международния детски конкурс „ Флората и фауната-извора на живота и красотата „ в град Скопие

 • 2004 година – диплома за колекция на цялата школа от Международния конкурс за  деца  в град Скопие. Сребърен диплом за  Яна Владимирова. Бронзов диплом за Иван  Цветков

 • 2005 година – Републикански конкурс в град Козлодуй на тема „АЕЦ  Козлодуй – енергия , природа” награда за ръководителя на школата Йоана Николова и поощрителна награда за Ани Петкова.

 • Диплом за колекция на школа „ Слънце” от Международния конкурс в Полша  на тема „Винаги зелено, винаги синьо”.

 • 2006 година – златен медал за Йоана Иванова от конкурса „И  звезди  обсипват свода небесен” , посветен на Христо Ботев.

 • 2007 година  - награда за участие на школа „Слънце” в детски конкурс в читалище „Христо Ботев „ в град София  и  голямата

 • награда за участник в първа възрастова група.

 • 2008 година – второ място  за школата от конкурса в град Българево и грамоти  и предметни награди за всички участници.

 • 2009 година – две награди от от конкурса за деца в Украйна.


 
Общински младежки съвет
Общинският Младежки Съвет в гр. Перник е създаден на 14 февруари 2006 г. със съдействието на Община Перник и Общински Младежки Дом. ОМС организира, провежда и взема участие в инициативи, кампании и проекти от всички сфери на обществото - образование, култура, спорт, социална дейност и превенция, екология, здравеопазване и прекарване на свободното време. В дейността си ОМС се води от своя устав и дисциплинарен правилник, изготвени от членовете на организацията. Младежите разчитат на широко сътрудничество с множество институции и организации от региона и цялата страна, имат опит и в международаите проекти и партньорството с младежи от цяла Европа.
Младежкият съвет е част от структурата на Съюза на учениците в България, и редовно участва и представлява пернишките младежи на множество местни и национални форуми, представлява ги и на срещите на младежките парламенти и съвети от цялата страна.
Литературно студио Пегас
Литературно студио "Пегас" с ръководител Лили Манова може да се похвали с вече три издадени книги. Талантливите участници в студиото през 2008 година заслужиха много награди: първо място в международен конкурс за поезия, организиран от Френския културен институт в София за Виолета Асенова, специална награда от международен конкурс за поезия "Италия 2008" за Деница Михайлова и др.
Началото е поставено през 1998г. – Литературен клуб „Пегас” към VII ОУ. Клубът се трансформира в школа „Пегас” към НЧ „Елин Пелин”, за да достигне сегашния формат: ЛС „Пегас” към ОбМД. Ръководител: Лиляна Манова.
В 10-годишната си история студиото има над 400 публикации, 100 грамоти от над 70 български и чуждестранни конкурси.
Регионални: специална награда в “Чичо Стоян” /2001/, 1-3 място – 2002-2008 г.; Награди от „Перник – моят град, моята радост, моята болка”.
Национални: „Петя Дубарова”, Бургас; „Веселин Ханчев”, Ст. Загора; „Европа в училище”, София; „Витошко лале”, София; „Ний всички сме деца на майката земя”, София; „Пролет моя”, София; „Духът на българина”, Силистра; „Възкресения”, Добрич и др.
Международни: Поезия – Триуджо, Италия /2002-2008/ – от VII до I място; Конкурс на Френския културен център /2008/ – I място
Повече от 25 таланти оставят творчески следи в студиото – 8 издадени книги, 4 от тях сборни: „Островче” – 1999г., „Прозорец към изгрева” – 2005г., „11 глътки сънено биле, молитва” – 2007г., „Белени ябълки” – 2009г.
Публикации: “Антология на младите български поети” 2007, 2008, „Само за теб” – лирика 2009, Балкан Бюлетин, Холандия, “Antologia del Premio internazionale – Edizione”, Италия, Антология “Ханчеви дни”, Ст. Загора, сп. “Везни”, сп. “Родна реч”, алманах “Струма”, в. “Български писател”.
Стихове на поетесите са преведени на френски, италиански, английски.
Студио по илюзионно изкуство
Студио по илюзионно изкуство "Икар" с ръководител Александър Луканов. Студиото е носител на първи награди от детския фестивал в Ковачевци и детския празник в Дивотино. На отворения национален фестивал Приморско-Китен спечели златен медал.
Младежко театрално студио
Младежкото театрално студио при ОбМД гр. Перник бе създадено през 2006 г.. За този период в студиото работеха повече от четирдесет млади хора. Реализираха се следните спектакли:
“Любовта на един аутсайдер“ - автор Венко Евтимов, режисьор В. Чушев
“Нагоре по стълбата, която води надолу“ - по едноименния роман на Бел Кауфман, режисьор В. Чушев
“Женско царство“ - автор Ст.Л. Костов, режисьор В. Чушев
“Следобедни игрички“ - автор Рома Майо, режисьор В. Чушев
Театралната школа, с ръководител Васко Чушев за третия си творчески сезон, подготви и представи спектакъла "Женско царство" от Ст. Л. Костов. Всички представления на състава преминаха при много голям интерес и пълен салон и логично участието в трети национален ученически фестивал в град Русе в началото на месец юни, 2008 година, бе възнаградено с награда на генералния спонсор, две първи индивидуални награди и специална статуетка за успешна работа с младите хора.Състави


Мажоретен състав
Мажоретен състав с ръководител Рашка Каленкова има много изяви в града и региoна. В него има две възрастови групи: подготвителна и концертна. Движещата сила са съвременната хореография и любовта към сцената.
Модерен балет Aвангард
Модерен балет „Авангард” е създаден през месец март 2005 година. За краткия си творчески период с хореографиите и постановките на Добри Добрев колектива има репертоар от 43 танцови постановки в петте си възрастови групи.
Завоювал е много престижни награди на конкурси и шампионати в страната и чужбина.
Във всички възрастови и състезателни категории има бронзови, сребърни и златни медали от националните шампионати на Българска спортна танцова федерация през 2005, 2006, 2007, 2008 и 2009 година.
През 2007 година е лауреат и носител на ГРАНД ПРИ от международния танцов фестивал в Италия - град Римини.
Носител е на номинация от Българска спортна танцова федерация за 2007 година за високи творчески постижения.
През месец април 2008 година балета взе участие в Международния конкурс-фестивал в град Венецея, Италия и извоюва първо място, като получи престижната Награда на фестивала „Короната на Европа”
Също през 2008 година след престижното си представяне на националния шампионат на България получи квоти за участие в Световния шампионат по танцово шоу в Германия. Участваха балети от 34 държави. Повечето от балетите бяха професионални. Балет „Авангард” зае 11 място.Това постижение защити не само град Перник, но и България. Неописуема беше радостта на самодейците, на художествения ръководител Добри Добрев и на цялото ръководство на младежкия дом, когато разбрахме, че рекламния плакат за тази година ще бъде със снимка на балет ”Авангард”.
Веднага след завръщането от Световния шампионат в Германия всички възрастови групи от балета се явиха на националния танцов шампионат по танцово шоу, характерни танци и хип-хоп в град Перник. Завоюваха много първи места, както „КУПАТА НА КМЕТА” в стил танцово шоу и „КУПА БЪЛГАРИЯ” в стил характерни танци.
Модерен балет Ди Дeнс


Модерен балет „Ди данс” е създаден през 2005 г. с ръководител Диана Крумова. В момента се обучават деца в две възрастови групи. Първа група от 5 до 11 години и втора група от 12 до 18 години.„Ди данс”  са членове на  Българска танцова организация и на Българска спортна танцова федерация. Балетът участва  в концерти  в града и региона, общински, регионални  и национални конкурси  шампионати.На 1  юни 2009 година  балетът участва с танца „Водни самодиви” в спектакъла „Звезден миг” в зала № 1 на НДК.


  • 2007 и 2008 година на Детския празник „Чичо Стоян” печели специалната награда за атрактивност.

 • 2008 година от Детския  фестивал на изкуствата „ Утринна звезда” печели второ и трето  място.

 • 2008 година  трето място за формация  9-11 години и второ място за формация 12-15 години по  танцово шоу от Трети национален турнир по танцово шоу, характерни танци  и хип-хоп „Предколедна танцова фиеста” в гр. Перник.
Фолклорна певческа формация - Български ритми
Фолклорна певческа формация "Български ритми" с ръководител Гуна Иванова. Това е формация, която получава покани и участва в множество местни, регионални и национални прояви. Формацията участва във фолклорната балканиада в Република Сърбия през лятото на 2008 година, регионалния детски празник "Чичо Стоян" - първа награда за Мони Ивайлов и специална награда със статуетка от фестивала "Утринна звезда" в Ковачевци.
Tанцов състав - Български ритми
Tанцовия състав "Български ритми", с ръководител Йовчо Делчовв, успя да постигне много добро ниво на подготовка и се включи в изяви в града и региона, между които детския празник "Чичо Стоян" и фолклорната балканиада в република Сърбия през 2008 и 2009 год.